Wist je dat… studie.

6 maart 2018

Onze website is een bron aan informatie als het gaat over het reilen en zeilen van het internaat. We maken graag gebruik om de bezoekers een beter beeld te geven van onze accenten die we liggen in onze werking.

Wist je dat we met het internaat streven naar een gezond en stimulerend studie klimaat? We werken met een diverse groep aan internen. Het internaat is mogelijk vanaf 7 jaar, 1ste leerjaar tot 6de middelbaar. Dit vraagt naar een goed uitgewerkt studiebeleid. Een interne die in het eerste leerjaar zit kan je niet dezelfde duur of stijl van studie aanbieden die een 6de middelbaar geniet.

Bij de basisschool werken we in twee groepen. Het 1ste, 2de en 3de leerjaar zit samen in een studieruimte alsook de 4de, 5de en 6de leerjaarsinternen. Beide groepen worden bijgestaan door een opvoeder die de agenda controleert, helpt waar nodig en het huiswerk controleert. We bieden hulp aan bij studiemethodes aanleren, opvragen en staan in nauw contact met de leerkrachten van de school.

Bij de 1ste graad wordt er gestudeerd in de studiezaal. Iedere intern heeft zijn of haar eigen bank. Het eerste kwartier mag er gekeken worden op Smartschool. Hetzij via de computers in de studiezaal, hetzij op de gsm. Na het kwartier wordt de gsm omgekeerd op de bank gelegd.

Ze verwachten dat iedereen in stilte studeert, er mag niets doorgegeven worden, ook eten is er ten strengste verboden. We proberen op deze manier een optimale situatie te creëren die er voor zorgt dat iedereen zich kan concentreren op het schoolwerk. De opvoeder houdt toezicht. Observeert de internen, loopt rond, bewaart de stilte… Tijdens de studie is er een korte pauze waarbij er een toiletbezoek kan, uitleg gegeven wordt, zaken opzoeken.

De internen van de 2de graad studeren op hun kamer. Er is een onderscheid tussen de studeerkamers voor de jongen en de kamers voor de meisjes. Om 16.40 u gaan ze naar de studeerkamer. We gebruiken een deurstop om de deur op een kier te houden. Dit zorgt ervoor dat opvoeders zonder de intern te storen kunnen bewaken dat er gestudeerd wordt.

Er wordt studiebegeleiding aangeboden. De internen worden hierbij apart genomen. De punten worden besproken, er wordt naar de studiemethode gekeken, ze worden aangespoord om in orde te zijn met mappen en cursussen… Via Smartschool volgt de opvoeder de schoolresultaten op. Zo kan er kort op de bal gespeeld worden.

De 3de graad verblijft op vesting Huys Ten Nazarette. Hier komen ze na schooltijd ten laatste aan om 16:40 u. Ze krijgen na schooltijd wat tijd om na te praten, eventueel een kleine boodschap te doen. De studie start om 16:50 u. We verwachten dat vragen gesteld worden in de tien minuten tijd die ze hebben tussen het uur van aanwezig zijn en de start van de studie. Ze gaan hier naar het toilet, ze printen nog iets af, zoeken informatie op, raadplegen hun Smartschool…. Hierdoor kunnen ze voorbereid starten aan hun schoolwerk. Dit zorgt er ook voor dat anderen niet moeten gestoord worden en er optimaal kan gewerkt worden.

Zij studeren tot 18:30 u. Ze maken de verplaatsing naar Hemelsdaele voor het avondmaal. De verplaatsing zorgt voor frisse lucht en wat beweging. Na de maaltijd wandelen de internen in groep terug naar het internaat voor een uur vrije studie.

De eerste blok studie wordt strikt gecontroleerd door de opvoeder. Er wordt verwacht dat ze schoolwerk doen. De tweede studie wordt minder nauw opgevolgd en is een voorbereiding naar het eventuele kotleven. Ze moeten zelfstandig deze tijd invullen. Iedereen wordt op de kamer verwacht maar is vrij van hierin te doen wat ze willen zolang ze anderen niet storen.